Com fer el Projecte Final del Cicle Superior de DAM/DAW? (PFC)¶

Passes a seguir¶
- Escull el tema del projecte. És essencial triar el tema del projecte. El més important per triar el tema sobre el qual vols fer el teu projecte és que et motivi. Pensa que seran 11/12 setmanes ben intenses de feina. Per tant, molt millor si fas feina sobre això que t'agradi. El teu tutor haurà de valorar i acceptar la temàtica que proposis.
Bibliografia
Al document del teu projecte hauràs d'afegir totes les referències de la informació que utilitzis i que no sigui d'elaboració pròpia. Les normes APA són les més utilitzades per fer referència a la bibliografia emprada.
- Recopila i cerca informació. Recopila tota la informació que puguis del cicle formatiu i que guardi relació amb el teu tema de projecte. A partir d'aquí cerca informació i documents que puguin ser útils pel teu projecte. No t'oblidis apuntar d'on has obtingut la informació. Ho necessites per crear una bona bibliografia en la memòria.
- Estructura i dóna-li forma "sobre paper". Abans de començar a escriure el teu document de projecte és fonamental que tinguis clara l'estructura que ha de tenir. Per això el més recomanable és fer un o diversos esbossos del teu projecte. Et recomano que ho facis fent servir "paper i llapis". Més abaix en aquesta pàgina trobaràs un apartat que et pot ajudar a tenir una referència.
- Començar a escriure la memòria del projecte. Després, has de començar a redactar la memòria del projecte. I, per això, és fonamental que facis un esquema que inclogui els punts rellevants del projecte. D'aquesta manera, et resultarà molt més senzill. Aquest esquema és per organitzar millor la teva feina així que no et preocupis per la forma ni "color", simplement procura que et sigui útil a tu.
- Corregir les faltes d'ortografia. Finalment, és imprescindible que corregeixis les possibles faltes d'ortografia que pugui tenir el text. Pensa que es tracta d'un treball seriós que podries presentar el dia de demà en una empresa per aconseguir una bona feina.
Quina estructura ha de seguir el Projecte?¶
L'estructura del Projecte Final pot variar depenent del contingut i tema del treball. Tanmateix, aquests són els apartats principals que se solen incloure:
- Anàlisi de requisits: Identificació i comprensió dels requisits funcionals i no funcionals.
-
Disseny de la solució: Creació dels diagrames i models necessaris per representar l'arquitectura de la solució plantejada, la seva interfície d'usuari i la seva base de dades (si correspon).
2.1. Descripció arquitectura
2.2. Justificació tècnica
2.3. Eines de desenvolupament
-
Planificació: Defineix les etapes del teu projecte i ubícales en el temps en l'ordre en què s'hagin d'executar. Així mateix, defineix la durada, de forma realista, de les diferents etapes que hagis definit.
-
Desenvolupament de la solució: Planteja el desenvolupament de la solució utilitzant tot l'après durant el cicle.
4.1. Metodologia de treball
4.2. Esbós o prototip de la solució
4.3. Documentació: Elaboració de documentació tècnica que descrigui la solució, el seu funcionament i les decisions preses durant el desenvolupament.
Trucs per redactar el teu Projecte de Final del Cicle
Si arribats a aquest punt, encara tens dubtes sobre com redactar el Projecte Final, presta atenció als següents trucs:
- Defineix clarament els objectius i requisits del projecte.
- Utilitza un llenguatge clar i concís, evitant l'ús excessiu de tecnicismes.
- Estructura el document de manera organitzada, dividint-lo en seccions i subseccions.
- Inclou exemples i captures de pantalla per il·lustrar el teu treball.
- Revisa i edita acuradament per assegurar la coherència i la correcció gramatical.
- Tota aquella informació excessivament tècnica o detallada, simplement referénciala en la memòria i l'aportes de forma íntegra com un annex.
- Utilitza el màxim de recursos que has vist durant el cicle formatiu.
Recomanació per gestionar la teva bibliografia: Zotero
Zotero és una eina gratuïta i fàcil d'utilitzar per a la gestió de referències bibliogràfiques. Permet als usuaris recopilar, organitzar, citar i compartir fonts de recerca. Amb Zotero, pots:
- Recopilar referències automàticament mentre navegues per la web.
- Organitzar les teves fonts en col·leccions i etiquetar-les amb paraules clau.
- Citar en diversos estils directament en editors de text com Word, LibreOffice i Google Docs.
- Sincronitzar les dades entre dispositius per mantenir la informació actualitzada.
- Col·laborar amb altres persones en projectes de recerca123.
- És una eina molt útil per a investigadors i estudiants que necessiten gestionar grans quantitats d'informació bibliogràfica.